Iata mai jos o intrebare ca a aparut pe unul din chestionarele pentru admiterea in Camera Consultantilor Fiscali.
Societatea A realizează în beneficiul societăţii B lucrări de construcţii-montaj în legătură cu un imobil situat pe teritoriul Ungariei. Potrivit clauzelor contractuale, situaţia de lucrări este acceptată de beneficiar la data de 3 februarie 2012. Ambele societăţi sunt stabilite si înregistrate în scopuri de TVA în România conform art. 153 din Codul fiscal. Care dintre următoarele afirmaţii este corectă?
a) Operaţiunea este taxabilă în România cu cota de TVA de 19%;
b) Operaţiunea este taxabilă în România cu cota de TVA de 5%;
c) Operaţiunea este taxabilă în România cu cota de TVA de 24%;
d) Locul prestării serviciilor este în România, unde este stabilit beneficiarul din punct de vedere al TVA;
e) Operaţiunea nu este impozabilă în România din punct de vedere al TVA;
f) Operaţiunea este taxabilă în România, dar obligaţia plăţii taxei revine beneficiarului.
Solutia pentru aceasta problema este : e) Operaţiunea nu este impozabilă în România din punct de vedere al TVA;
Conform art. 133 din Codul fiscal, locul prestării pentru următoarele tipuri servicii, este considerat a fi:
pct 4. lit a) „ locul unde sunt situate bunurile imobile, pentru prestările de servicii efectuate în legătură cu bunurile imobile, inclusiv serviciile prestate de experţi şi agenţi imobiliari, de cazare în sectorul hotelier sau în sectoare cu funcţie similară, precum tabere de vacanţă sau locuri amenajate pentru camping, de acordare de drepturi de utilizare a bunurilor imobile, pentru servicii de pregătire şi coordonare a lucrărilor de construcţii, precum serviciile prestate de arhitecţi şi de societăţile care asigură supravegherea pe şantier;”
Prin urmare , operatiunea este taxabila acolo unde este situat bunul imobil, adica in Ungaria.
Conform Normelor la codul fiscal, serviciile efectuate în legătură directă cu un bun imobil au locul prestării la locul unde este situat bunul imobil conform prevederilor art. 133 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal. Pe lângă serviciile menţionate la art. 133 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, serviciile efectuate în legătură cu bunurile imobile cuprind, printre altele, operaţiuni precum:
a) lucrările de construcţii-montaj, transformare, finisare, instalare, reparaţii, întreţinere, curăţare şi demolare, efectuate asupra unui bun imobil prin natura sa, precum şi orice operaţiune ce se efectuează în legătură cu livrarea de bunuri mobile şi încorporarea acestora într-un bun imobil astfel încât bunurile mobile devin bunuri imobile prin destinaţia lor;
b) studiile şi activităţile de supervizare, care fac parte în mod obişnuit din ocupaţia arhitecţilor, supervizorilor sau inginerilor şi care au ca obiectiv pregătirea şi coordonarea unei activităţi prevăzute la lit. a);
c) activităţile de evaluare a unui bun imobil;
d) punerea la dispoziţie de spaţii de parcare;
e) punerea la dispoziţie de spaţii de depozitare a bunurilor;
f) închirierea de seifuri ce sunt bunuri imobile prin natura lor;
g) operaţiunile de închiriere, arendare, concesionare sau leasing a bunurilor imobile;
h) serviciile de administrare a bunurilor imobile prin natura lor;
i) acordarea accesului şi a drepturilor de folosinţă pentru căi rutiere şi structuri care fac parte din acestea, ca de exemplu poduri şi tuneluri;
j) serviciile de natură juridică în legătură cu cesiunea sau transferul titlului de proprietate asupra unui bun imobil, atâta timp cât acestea au drept scop modificarea naturii juridice a bunurilor imobile;
k) serviciile constând în elaborarea unui contract de vânzare sau de cumpărare a unui bun imobil, chiar dacă acestea reprezintă servicii distincte faţă de cele menţionate la lit. j).
Ca si o completare, conform art. 134.1 Faptul generator pentru livrări de bunuri şi prestări de servicii :
„(7) Prestările de servicii care determină decontări sau plăţi succesive, cum sunt serviciile de construcţii-montaj, consultanţă, cercetare, expertiză şi alte servicii similare, sunt considerate efectuate la data la care sunt emise situaţii de lucrări, rapoarte de lucru, alte documente similare pe baza cărora se stabilesc serviciile efectuate sau, după caz, în funcţie de prevederile contractuale, la data acceptării acestora de către beneficiari.”
Potrivit clauzelor contractuale, in contextul de fata, situaţia de lucrări este acceptată de beneficiar la data de 3 februarie 2012, prin urmare faptul generator apare la data de 3 februarie 2012.